Píndoles escèniques: Com millorar el dossier del teu espectacle?
Formació exclusiva per a persones sòcies
Detall Formació
Data d'inici 10/06/2020 | Inscripció Tancada | Sense places disponibles
Descripció
ATENCIÓ:
Les inscripcions d'aquest curs s'han de fer del 5 al 8 de juny. Al llarg del dia 9/06 et confirmarem la teva plaça a la formació. És només una formació per a sòcies de les associacions que ho organitzen: AADPC, APCC, APDC, APGCC i TTP.

Quina informació ha d’incloure el dossier d'un espectacle? Cal afegir-hi la fitxa tècnica, o el pressupost de l'espectacle? El nostre dossier explica bé el nostre projecte? Com és i què volem transmetre? Què necessitem per a la nostra producció? 

Aquests són alguns dels dubtes que ajudarem a resoldre en la pròxima Píndola escènica que organitzem amb les associacions de professionals de les arts escèniques i de la gestió cultural. La sessió anirà a càrrec de dues persones amb llarga experiència en la lectura i revisió de dossiers: els programadors Tena Busquets del Festival Sismògraf i David Marín de la Nau Ivanow.

L'objectiu de la sessió és aportar el coneixement de persones expertes en la recepció de dossiers d’espectacles i projectes en creació perquè els nostres socis i sòcies puguin millorar la informació que envien a programadors/es, productors/es, centres de residències, mecenes, etc. El dossier és una eina bàsica a l’hora de difondre la nostra feina i donar-la a conèixer i és important tenir cura del contingut i de la forma, per tal que inclogui tota la informació necessària amb el llenguatge adequat per explicar el nostre espectacle o projecte en creació.

La sessió serà online el dia 10 de juny de 10 a 12h, i la inscripció és gratuïta per als socis i sòcies de les entitats organitzadores. Malauradament no podem obrir la sessió a d’altres persones per la manca de places.

Estructura de la sessió

1. Dossier del meu espectacle
  • Informació necessària
  • Què espera el programador/a
  • Errors o mancances més habituals
  • Exemples pràctics

2. Dossier del meu projecte en creació (espectacles no estrenats a la recerca de producció o residències)
  • Informació necessària
  • Què espera el productor/espai de residència/mecenes
  • Errors o mancances més habituals
  • Exemples pràctics

3. Dubtes i preguntes de les persones assistents
Coneixement
Ponents:

Tena Busquets
Gestora cultural catalana especialitzada en les arts escèniques. És l'actual directora artística de l'Àrea d'Arts Escèniques d'OlotCultura i del festival Sismògraf d'Olot

David Marín
Gestor cultural especialitzat en arts escèniques. Director de  la fábrica de creació Nau Ivanow de Barcelona
Preguntes Freqüents
Quan rebré l'enllaç per a connectar-me a la formació online?

Les persones inscrites rebran per correu electrònic l'enllaç amb la invitació i les instruccions d'accés abans de l'inici de la sessió. Normalment, s'envia entre 6 i 24 h abans de l'inici de la formació.

Amb quina plataforma s'imparteixen les formacions online?

Les activitats online normalment s'imparteixen de manera virtual a través de la plataforma Google Meet. En cas que no sigui aquesta aplicació, s'especificarà la plataforma a la informació del curs.

Necessito instal·lar-me alguna aplicació per a connectar-me?

En cas que l'aplicació s'imparteixi amb Google Met, no cal instal·lar-te res si et connectes a través de l'ordinador. T'enviarem un enllaç per correu electrònic i només t'hi has de connectar. Només en cas que et connectis a través del mòbil t'hauràs d'instal·lar l'aplicació de Google Meet o GMail prèviament.

Necessito càmera i micròfon per a fer les formacions online?

Per a les formacions online recomanem sempre disposar de càmera i micròfon per a connectar-se a les sessions. Tot i que no és obligatori, és més fàcil per a la persona que imparteix la formació empatitzar i connectar amb les cares que amb una pantalla negra. El micròfon acostuma a estar mutejat i només caldrà que l'obris per a intervenir.

Quin certificat obtindré quan acabi el curs?

En cas que hagis assistit a la totalitat del curs, un cop finalitzat, pots sol·licitar a través de correu electrònic un certificat d'assistència de la formació, on s'especifiquen les dates, el títol de la formació i el número d'hores.


Les persones que no es connectin a la sessió a l'hora i data acordades no podran sol·licitar aquest certificat.

On es fan les formacions presencials?

Habitualment les activitats presencials es realitzen a Barcelona, al CERC (Centre d'Estudis i Recursos Culturals), al carrer Montalegre 7. Si no es realitza en aquest espai s'indicarà a on al cos de la descripció

Quan rebré l'enllaç per fer la formació online?

La informació pràctica de cada formació, inclòs l'enllaç de connexió de les formacions onlines, s'envia el dia abans de l'inici del curs