Actualitat | La cultura a debat

Data de publicació: 08-05-2023

Terrassa obre el cicle de 'La cultura a debat' de 2023

El debat de la capital del Vallès Occidental ha estat el primer dels 14 d'aquest any
Data de publicació: 08-05-2023
L’educació o l’accés a la cultura, l’optimització i millora dels equipaments, el suport a la creació i exhibició dels artistes locals han estat alguns dels temes que s’han tractat en el debat sobre polítiques culturals que s’ha celebrat aquest passat dilluns 8 de maig a la Casa de la Música de Terrassa, i on hi ha participat un membre per cada partit amb representació al Consistori: l’actual regidora de Cultura, Rosa Boladeras, de Tot per Terrassa; el regidor, Pep Forn, d’ERC; Amadeu Aguado, exregidor de cultura pel PSC; la regidora Montserrat Caupena, de Junts per Terrassa; i David Aguinaga de Cs. Ha estat un debat distès amb molt pocs enfrontaments i on cada membre ha exposat les seves prioritats en cultura, així com els principals reptes i propostes.

El debat ha estat moderat per la gestora cultural ergarenca Carol Duran, actualment directora del Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona i sòcia de l'APGCC, qui indicava als membres el temps que els hi quedava per parlar fent sonar la melodia ‘Masia Freixa’ de l’Orquestra Terrassa 48 i així mantenir el control del temps.

L’educació ha centrat el primer bloc temàtic, on tots els membres han estat d’acord en la necessitat de potenciar la cultura a les escoles i en què ”educació i cultura van de bracet”. Boladeras ha reconegut la necessitat d’incidir en el públic jove “perquè és un públic que ha desaparegut” i, optimitzant i millorant equipaments per a les activitats culturals, ha proposat un nou programa per “sortir de la figura del director o directora i obrir una convocatòria per a 12-13 anys perquè joves puguin programar els equipaments culturals de la ciutat”. Per la seva banda, Aguado ha recalcat la necessitat de crear un departament interior municipal per posar en comú les polítiques culturals i educatives, d’on emanin els ensenyaments artístics, ja que “l’Escola Municipal de música o d’Art no pot anar separat de cultura, ha d’anar junt amb educació”. Forn ha exposat que cal crear “itineraris educatius” perquè les escoles no només consumeixin cultura, sinó que la creïn, posant d’exemple iniciatives com ara la Xarxa Comunicativa Audiovisual on a les aules s’ensenya als alumnes a crear les seves pròpies pel·lícules i després es puguin presentar a festivals de la ciutat. Aguinaga també ha coincidit en la importància de les escoles com a vector per “refinar” la cultura i que no es converteixi en un “fast food”; i Caupena també ha insistit a educar els alumnes perquè sigui fàcil per a tothom accedir a la cultura i a la seva formació. 

Seguint amb el següent bloc sobre el suport a la creació i l’exhibició de la cultura, PSC i ERC s’han mostrat en desacord en la intel·ligència artificial. Mentre que Aguado ha considerat que és un perill i pot significar “l’aniquilació total de la cultura”, Forn ha respost que “s’ha de saber aprofitar-la com una eina per donar suport a l’artista”. A partir d’aquí, ha emfatitzat en la necessitat de tenir un espai per a les noves tendències d’art visuals i digitals al festival TNT.  En aquest bloc, Ciutadans ha exigit més equipaments en condicions per a poder desenvolupar l’activitat cultural, i que tinguin eficiència i sostenibilitat que permetin la seva continuïtat. També ha apuntat que cal que Terrassa busqui la seva singularitat i, en aquest sentit, potenciï un espai únic com ho és les Esglésies de Sant Pere, o, amb la mirada posada al futur, també el Parc Audiovisual de Catalunya. Per la seva banda, Caupena ha etzibat que cal donar suport “a tot el cicle de la cultura: “Està molt bé ensenyar la cultura que tenim, però també s’ha d’invertir en formació, creació, producció i difusió”. Ha demanat també un espai fix d’art expositiu per a creadors contemporanis, al que Boladeras ha contestat que aquesta iniciativa es contempla dins del Pla de Museus que s’ha aprovat al Ple Municipal. Ha aprofitat per exposar el suport de l’Ajuntament a la cultural: “Donem beques Joana Biarnés al fotoperiodisme, obrirem una convocatòria a la Masia de Ca n’Anglada com a nou centre d’arts visuals, la BD5 portarà un teatre a l’interior, i bucs d’assaig per músics com a gran deute de la ciutat”, entre altres. 

L’accés a la cultura és un dels grans altres repte de la ciutat, on ERC aposta pel sistema de Tarifació Social que faciliti que tothom pugui accedir a aquest tipus d’activitats. Caupena ha emfatitzat en crear sistemes d’accessibilitat en programes i campanyes de divulgació i creació artística i cultural, com la setmana de cinema, festivals de teatre o música per a persones amb capacitats diverses. També ha recalcat la necessitat de crear plataformes culturals i inclusives que reflecteixin les procedències culturals de la ciutat i ha recordat que s’ha de garantir el compliment de la legislació vigent en matèria d’igualtat d’oportunitats. Boladeras ha destacat que tothom, en cada barri, ha de tenir accés a la cultura, no només portar-la als barris, sinó que hi neixi i creixi. En aquest sentit, Aguado ha volgut expressar que el partit, en cas que governi, crearà un pla de barris culturals per a “no descentralitzar, sinó crear noves centralitats als barris”. 

El de Terrassa ha estat el primer debat sobre polítiques culturals dels catorze totals que APGCC organitza arreu del territori català amb motiu de les eleccions municipals convocades el 28 de maig. L’Associació ha recuperat la iniciativa, que porta per nom ’La Cultura a Debat’ i que es duu a terme des de 2004. L’objectiu d'aquest espai és donar a conèixer i dotar a la ciutadania d’un espai on poder-se informar i debatre sobre les prioritats en matèria cultural que tenen els diferents grups polítics, ja que “acostumen a quedar en un segon terme en campanya electoral”. 

Tags: