Granollers, segona cita de 'La cultura a debat' 2023
La capital del Vallès Oriental ha aplegat a més d'un centenar de persones per parlar de cultura
Data de publicació: 09-05-2023
El passat dimarts 9 de maig la Sala Tarafa de Granollers va acollir un debat sobre cultura amb representants dels principals partits polítics del municipi. Els portaveus van explicar les principals propostes culturals dels seus respectius programes, analitzant quins són els reptes i obstacles que té el sector cultural en relació amb l'educació i reflexionar sobre com es pot ajudar a la indústria. L'Associació Cultural de Granollers, Enraonar i l’empresa de serveis culturals Agombola han col·laborat en l'organització d'aquest debat.
La trobada va comptar amb Maria Villegas com a representant del PSC, Xavi Raich com a ERC, Arnau Torrillas de Junts per Granollers, Rodrigo Sanz Álvarez de Ciutadans, Carles Canet de Primàries i Esteve Puig de Tria Granollers.
Villegas, actual regidora de cultura, va afirmar que "l'eix central de les polítiques culturals han de ser els drets culturals", i va argumentar que és necessari que "tothom tingui tret a participar en la vida cultural de la ciutat". Entre les propostes del PSC en va destacar la nova biblioteca central a plaça Berenguer i l'aposta del partit per fer que Roca Umbert sigui "el centre neuràlgic d'un districte cultural" i un "referent a la ciutat".
El número sis d'ERC, Raich, va parlar en la seva primera intervenció de la cultura com a eina integradora de transformació social. "Cal promoure un pla de beques perquè els alumnes puguin accedir a totes les disciplines artístiques que té la ciutat", sostenia. A banda d'aquesta proposta, el partit també té la intenció de "fer cohesió entre la cultura popular i l'art convencional" a través d'un replantejament dels espais culturals, com ara Roca Umbert.
Arnau Torrillas va explicar que s'ha de concebre als granollerins "no només com a consumidors, sinó també com a creadors de cultura". Per fer-ho, junts proposa, entre d'altres, transformar espais de la ciutat per a fer-los residències artístiques o espais per assajos i promoure un impuls de la sala Nau B1 i el Museu de Granollers.
Pel que fa al representant de Ciutadans, Rodrigo Sanz, va centrar el seu discurs en l'accessibilitat de la cultura i la necessitat que els projectes culturals de la ciutat augmentin la seva capacitat d'autogestió i autofinançament. Entre les propostes va parlar de la importància de promoure un pla de comunicació cultural potent i la necessitat de defensar les petites empreses i autònoms del sector cultural.
Carles Canet va iniciar la seva intervenció afirmant que "amb la cultura, tots són punts principals". Primàries Granollers proposa crear una app que informi de la programació cultural, invertir més pressupost per augmentar el patrimoni artístic de la ciutat i recuperar el debat cultural amb la ciutadania.
El representant de Tria Granollers, Esteve Puig, va posar el focus en què "cal buscar acords perquè la cultura és cosa de tots". Puig va suggerir analitzar la situació actual i mirar com potenciar les capacitats culturals de la ciutat. Una de les seves idees per fer-ho és crear un xec cultural municipal, una iniciativa que, considera, pot ajudar a fer que Granollers sigui un referent cultural al país.
Els partits van analitzar els obstacles existents en el binomi cultura i educació, entre els quals en van destacar la difícil gestió dels recursos econòmics per part dels centres educatius. Per combatre-ho, els representants van plantejar, entre d'altres, la idea d'impulsar més projectes singulars de centre, donar més eines a les escoles, acompanyar els projectes artístics educatius i escoltar les necessitats de cada un dels casos. El debat va tancar amb preguntes del públic, entre els quals es van trobar artistes locals i persones relacionades amb la cultura granollerina.
El debat va estar moderat per la gestora cultural local Alba Espinasa, sòcia també de l'APGCC.