Premis Gestió Cultural 2023
Ahir al vespre es va celebrar a la Sala Paral·lel 62 la primera edició dels Premis Gestió Cultural
Ahir al vespre es va celebrar a la Sala Paral·lel 62 la 1a edició dels Premis Gestió Cultural, creats per l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC) amb l'objectiu de promocionar, visibilitzar, i donar valor a la professió de la gestió cultural a Catalunya i la seva contribució al sector cultural, sense distinció entre els diferents àmbits de la professió.
La gala va estar conduïda per l'actriu, escriptora i productora cultural Estel Solé, amb l'acompanyament del músic, dj i performer Bru Ferri, donant a l'acte de lliurament un aire fresc i divertit i convidant a membres del comitè seleccionador, del jurat especialitzat i a membres de l'APGCC a pujar a l'escenari a fer entrega dels diferents guardons.
Alfons Martinell va recollir el Premi Trajectòria d'aquesta primera edició, un premi triat exclusivament per la Junta Directiva de l'APGCC, qui ha decidit atorgar-li aquest guardó per la seva destacada carrera en els àmbits de l'educació, la cultura i el desenvolupament sostenible.
La resta de guardonats d'aquesta primera edició dels Premis Gestió Cultural van ser:
Premi Impacte - La gata perduda - TRACTION, per la iniciativa del primer projecte d'òpera comunitària del Gran Teatre del Liceu fet amb el barri del Raval
La gata perduda és una òpera comunitària cocreada amb el barri del Raval. Aquesta és la primera producció resultant del programa ‘Opera Prima’, la línia de creació comunitària del Liceu, que té la premissa d’utilitzar l’art com a pilar de transformació de les persones, així com amb la voluntat d’inclusió social a través de la cultura. Entitats i veïns han estat involucrats a la creació de la imatge del projecte; la difusió d’aquest; l’adaptació del resum de l’argument de l’òpera en lectura fàcil; la interpretació cantada; la interpretació musical; construint elements de l’escenografia i confeccionant el vestuari.
La gata perduda ha estat finançada pel projecte europeu TRACTION, una iniciativa que està impulsant una sèrie d’eines tecnològiques innovadores a través dels centres tecnològics i universitats que formen part del consorci, per facilitar la interacció entre els professionals i les comunitats durant el procés de cocreació, així com per estendre les representacions d’òpera gràcies a la tecnologia.
Premi Revelació - Festival Rihihiu a Santa Bàrbara i Mas de Barberans
El Festival Rihihiu recupera i reflexiona sobre el patrimoni local i paisatgístic des d’una perspectiva de gènere. Prenent el nom -rihihiu- del crit que es feia servir a la zona del Montsià per comunicar-se entre finques d’oliveres veïnes, oferta tot un seguit de propostes contemporànies que ens remeten a l’imaginari de la cultura popular com una processó transmutadora a través de l’antagonisme entre els arquetips femenins locals de marfantes i pubilles, o altres rituals per apropiar-se de les nostres identitats divergents i inclassificables per celebrar-les festivament.
Premi Internacional - Tere Badia
Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona (UB) i en el màster de Societat de la Informació i del Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), s’ha dedicat a la producció cultural i a la recerca en polítiques culturals, arts visuals i innovació. Ha treballat com a comissària d’exposicions i projectes d’art contemporani, així com a professora a l’Escola Superior d’Imatge i Disseny (IDEP Barcelona). Entre el 2010 i el 2018, va ser directora d’Hangar, el centre de producció i recerca artística de Barcelona, i des de l’any 2018 fins al 2022, va ser la secretària general de Culture Action Europe, l’associació europea de xarxes culturals, composta per artistes, activistes i representants de l’àmbit acadèmic de la cultura, que busca eixamplar l’accés i la participació en aquest sector.
Premi Gestió Culltural - Festival Cantilafont
El Cantilafont és un festival de música, gastronomia i arts escèniques (especialment circ) que se celebra anualment al Lluçanès. Els eixos principals del festival són la cultura, el territori, la gastronomia i la sostenibilitat. Cada any, l’esdeveniment posa en valor els espais naturals i rurals del Lluçanès, i aposta per una experiència global amb aforament reduït, que inclou propostes musicals i espectacles d’arts escèniques de qualitat. A més, amb la intenció de donar valor a la proximitat i prioritzar el gaudi del públic i de l’espai, el festival promou els productes de quilòmetre zero, i potencia un esdeveniment respectuós amb el medi ambient i apte per a totes les edats.
Les nominacions dels premis han estat triades per un comitè seleccionador format per Antònia Folguera (curator a Sònar+D), Mercedes Giovinazzo (directora de la Fundació Interarts i Biennale des Jeunes Créateurs d'Europe et la Méditerranée-BJCEM), Jordi Padró (director d'Stoa), Oriol Puig (periodista cultural), Quim Rubio (cap de projectes de la Fundació Carulla), Margarida Troguet (gestora escènica curatorial i vicepresidenta del CoNCA) i Cristina Abelló (membre de la Junta Directiva de l'APGCC), excepte el Premi Trajectòria que ha estat triat exclusivament per la Junta Directiva de l'APGCC. Els nominats del Premi Gestió Cultural s'han escollit d'entre totes les candidatures presentades en un procés de formulari obert.
Els guanyadors i guanyadores han estat triats per un jurat format per Àngel Mestres (director general de Trànsit Projectes), Carme Sais (cap de Servei de Patrimoni Cultural, Museus i Arts Visuals de l'Ajuntament de Girona), Pep Salazar (director de l'OFFF Festival) i Rosa M. Muga (Cap de Cultura de l'Hospitalet), excepte el Premi Gestió Cultural, que ha estat seleccionat per les persones sòcies de l'APGCC.