Convocatòries | Gestió cultural

25-03-2024 fins al 08-04-2024

Convocatòria de projectes per a la X Trobada Cultura i Ciutadania

Fins al 8 d'abril de 2024
25-03-2024 fins al 08-04-2024
Localització: Tramitació online
Data de publicació: 26-03-2024

Oberta la convocatòria per presentar projectes a la X Trobada Cultura i Ciutadania, una edició que es planteja realitzar un balanç, actualització i projecció a futur dels deu anys del programa Cultura i Ciutadania, recollint, testant l'evolució i problematitzant aquells temes, tendències, debats, projectes, experiències i aprenentatges més rellevants del recorregut traçat durant aquests anys.


Objecte


En el marc de la X Trobada Cultura i Ciutadania, la Subdirecció General de Cooperació Cultural amb les Comunitats Autònomes del Ministeri de Cultura obre una crida pública per tal de seleccionar projectes culturals relacionats amb els temes a tractar en aquesta desena edició, que se celebrarà del 24 al 26 de setembre de 2024 a Santiago de Compostel·la, amb seu al CGAC (Centre Gallec d'Art Contemporani) i al Museu do Pobo Galego.


Temàtica de la Trobada


En aquesta edició es planteja fer un balanç, actualització i projecció a futur dels deu anys del programa Cultura i Ciutadania, recollint, testant l'evolució i problematitzant aquells temes, tendències, debats, projectes, experiències i aprenentatges més rellevants del recorregut traçat durant aquests anys, i apuntant-ne d'altres per als anys presents i futurs.


Requisits de participació


La convocatòria s'adreça a iniciatives i projectes, siguin de caràcter públic, privat o mixt, presencials o digitals, que estiguin alineats amb la temàtica i els conceptes clau que articulen la desena edició de la Trobada.


Hi pot participar qualsevol persona, col·lectiu, associació o entitat pública o privada que lideri un projecte cultural desenvolupat en –o promogut des de– Espanya, així com qualsevol altre país pertanyent a la Unió Europea o que participi al programa Europa Creativa (llistat de països no europeus que participen en el programa Europa Creativa).


Conceptes


La convocatòria s'adreça a projectes que treballin alineats amb algun/s dels següents eixos clau:


Deu anys de canvis/transformacions/transicions. Projectes amb almenys 10 anys de trajectòria, als quals es convida a fer una reflexió en primera persona sobre la seva evolució i percepció del context cultural durant aquest període.


Drets culturals. Projeccions en el fet institucional, professional i ciutadà.


Cultura híbrida i tentacular. Expansió del camp cultural. Interseccions i assemblatges, cultura en diàleg amb altres disciplines. Cultura i ciència, cultura i educació, cultura i salut, cultura i medi ambient, cultura i biodiversitat, cultura i sector agroalimentari, cultura i empresa…


Altres / Noves institucionalitats de la cultura. Institucions poroses. Des/exinstitucionalitzacions. Cogovernança. Participació ciutadana en la gestió, programació i creació. Transparència i bones pràctiques. Innovació espacial, funcional i en els models de gestió. Formes de col·laboració publicoprivada.


Presents / futurs desitjables. Propostes culturals i artístiques davant dels malestars contemporanis. Cultura per a la pau i la democràcia. Crisi climàtica i ecològica. Sostenibilitat. Ecologia. Biodiversitat. Alternatives ecosocials – propostes noves. Transmissió – Innovació. Relacions i reequilibris rural – urbà. El fet rural a la ciutat.

Patrimoni immaterial. Cultures populars i tradicionals Memòries col·lectives. El comú. La seva presència i relectura a la cultura contemporània. El fet festiu i el fet ritual. Cultura a l'espai públic.


Mediació crítica i experimental. Pràctiques i processos educatius. Laboratoris. Intel·ligències col·lectives.

Xarxes culturals: regionals, nacionals, internacionals…


Eixos transversals


Joventut / Diversitat lingüística / Feminismes / Intergeneracionalitat / Migracions / Diversitat ètnico-racial / Antiracismes / Perifèries i minories / Col·lectius vulnerables i en risc d'exclusió / Cultura com a espai d'empatia i diàleg amb l'alteritat / Cultura transformadora / Cultura divergent / Accessibilitat / Equilib territorial


Formulari i terminis


Tots aquells interessats a participar en la convocatòria hauran d'emplenar el formulari Enllaç extern, s'obre en finestra nova de sol·licitud.


El termini límit per a la recepció de projectes és el 8 d'abril.


La publicació dels projectes seleccionats es farà a la pàgina web de Cultura i Ciutadania a partir de l'1 de maig.


Més informació i accés al formulari de sol·licitud al següent enllaç.

Tags: