Actualitat | Gestió cultural

Data de publicació: 09-04-2024

Presentat el programa de l’Obrador d’arrel

La Fira Mediterrània acompanyarà a 20 propostes en aquest programa de suport a la creació i producció
Data de publicació: 09-04-2024

El passat 4 d’abril la Fira Mediterrània de Manresa va presentar el programa de l’Obrador arrel. Aquest és el programa d’impuls i suport als artistes que exploren nous camins a partir de l'arrel tradicional i la cultura popular. Una eina de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Fira Mediterrània de Manresa.


Vint propostes al Programa de suport a la creació i producció de l’Obrador


Aquest any, Fira Mediterrània de Manresa acompanyarà 20 propostes artístiques des de l’Obrador d’arrel, el programa d’acompanyament als creadors que presenten noves propostes artístiques a partir de la cultura popular i tradicional. Com en altres edicions, i amb l’objectiu de crear sinergies i complicitats amb diferents actors del sector cultural i impulsar-ne la viabilitat i la mobilitat, els projectes també comptaran amb el suport de més de 40 entitats, empreses i institucions en la coproducció. La quarta edició del programa d’acompanyament està repartida, igual que l’any passat, en tres blocs diferents: l’Obrador internacional (2 propostes), arts en viu (integrat per 15 espectacles) i propostes realitzades en comunitat (amb 3 projectes). Pel que fa a les disciplines, 8 propostes són musicals; 8 de dansa, i 4 de memòria, llegat i narració oral.


Els Programes d’impuls a les arts d’arrel de l’Obrador


A banda d’aquestes vint propostes incloses al Programa de suport a la creació i producció, l’altra gran eina de l’Obrador d’arrel per impulsar les arts d’arrel són els Programes d’impuls a les arts d’arrel, dedicats a la dansa i a la música.

Aquest 2024 es desplegarà el nou Programa d’impuls a la música d’arrel, una proposta que pretén fomentar i generar base per a la música d’arrel i alhora generar espais de risc i creació perquè puguin sortir artistes referents i tinguin circuit. Aquest programa de música s’adreça a tots els músics -professionals i no professionals- que treballen en l’àmbit de la música d’arrel tradicional, ja sigui des de l’àmbit escènic com en el de carrer. Aquest nou Programa seguirà com a model el de dansa, ja desplegat des del 2021.


El Programa d’impuls a la dansa d’arrel
fa tres anys que està en funcionament i va recollint fruits amb el desenvolupament de diverses accions de formació, participació, creació i exhibició que ja han implicat fins al moment 103 entitats i professionals.


El pressupost de l’Obrador d’arrel


L’Obrador d’arrel té un pressupost global de 350.000€, dels quals 120.000€ són per al Programa de suport a la creació i producció i 230.000€ per als Programes d’impuls a les arts d’arrel (100.000€ per consolidar el de dansa i 130.000€ per iniciar el de música).


Consulta el programa complet al següent enllaç.

Tags: