Actualitat | Gestió cultural

Data de publicació: 05-04-2024

Avançament de la programació de Manifesta 15

La biennal europea se celebrarà a Barcelona i a onze municipis de l’àrea metropolitana entre el 8 de setembre i el 24 de novembre.
Data de publicació: 05-04-2024

La quinzena edició de la biennal nòmada europea, Manifesta 15arribarà a Barcelona i a onze municipis de l’àrea metropolitana entre el 8 de setembre i el 24 de novembre. La trobada internacional té com a objectiu fomentar una transició socioecològica equilibrada i fer-ne partícip la ciutadania.


Durant gairebé tres mesos la biennal nòmada europea Manifesta 15 atraurà veus referents, agents urbans i ciutadania per debatre els problemes urgents del nostre entorn a partir de la cultura, l’art, l’ecologia, la sostenibilitat, l’urbanisme i l’arquitectura.


El plantejament d’aquesta edició busca diferents enfocaments mitjançant la diversificació d’espais i la descentralització amb dotze municipis de l’àrea metropolitana: Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.


Primers detalls del programa de la biennal


Entre les recerques prèvies per obrir debats i línies d’investigació destaquen la importància dels arxius locals, la tradició oral i les genealogies privades i públiques per establir la relació entre les històries locals, el colonialisme i les injustícies climàtiques. A més de les exposicions, que estaran obertes durant tota la biennal, cada setmana el focus de la programació es traslladarà a una de les dotze ciutats, amb una programació treballada per un representant artístic.


A més, s’han establert tres nuclis temàtics, tots situats a la regió metropolitana, on es plantegen els grans reptes associats a les transformacions urbanes: el Besòs, el delta del Llobregat i la serra de Collserola i la zona del Vallès.


Entre la programació destaca el projecte “Fora per fer escola”, una iniciativa d’educació i mediació per estudiar els moviments educatius progressistes catalans abans i després de la dictadura franquista i les bones pràctiques de l’ecosistema educatiu.

Les entrades per participar en les activitats valdran 15 euros i es posaran a la venda a partir del mes de maig.


43 participants provinents de diverses disciplines i nacionalitats


L'equip artístic està treballant en un programa que s'exposarà en 16 espais i espais públics de tota la regió metropolitana. Dels 43 participants anunciats el passat 4 d'abril, 29 presentaran treballs concebuts especialment per a Manifesta 15. Destacaria que el 55% dels participants són locals, reforçant encara més l'enfocament de Manifesta 15 per amplificar les veus regionals que reflexionen sobre el paisatge metropolità.


Per a la selecció dels participants, Manifesta 15 ha prioritzat les pràctiques que tenen en compte la justícia ecològica i climàtica, el compromís comunitari i els enfocaments pedagògics radicals. Proposen maneres d'empoderar les comunitats locals perquè esdevinguin parts actives del seu entorn.


Les seus de Manifesta 15


Les activitats relacionades a partir de cadascun dels tres grans eixos de Manifesta 15 es repartiran, segons la temàtica, en els diversos clústers seleccionats, dels quals formen part emplaçaments que van des de Can Trinxet a l’Hospitalet fins a la Casa Gomis del Prat del Llobregat, passant pel Monestir de Sant Cugat del Vallès, les Tres Xemeneies del Paral·lel barceloní, la Fàbrica Roca Umbert de Granollers o l’edifici de l’editorial Gustavo Gili, que serà el centre d’operacions de Manifesta 15 i, a més, acollirà una Presentació d’arxius.


L’equip de Manifesta 15


L’equip artístic de la biennal està format per la directora i fundadora de la Manifesta International Foundation i de Manifesta 15 Barcelona, Hedwig Fijen, la mediadora creativa Filipa Oliveira i els representants artístics que han designat els municipis que hi participen.

Tags: