Agenda | Museus i patrimoni

Data de publicació: 23-04-2024

V Espai Confluències. Intel·ligència Artificial: Reptes i oportunitats per als museus i el patrimoni

Dimecres 22 de maig a les 9.30 h a la Sala Teatre de l’espai Francesca Bonnemaison
Data de publicació: 23-04-2024

Ja està aquí la cinquena edició de l’Espai Confluències! Organitzat per la Diputació de Barcelona, abordarà el tema de la Intel·ligència Artificial, atenent el context actual d'irrupció i generalització d'aquesta disciplina. En un debat tecnològic tan candent i de tal magnitud, el sector cultural no en pot quedar al marge.


La IA té una part de recerca aplicada que és útil a qualsevol model científic en la gestió de dades i l’automatització de processos, per obtenir resultats i fer propostes. Ens inquieta la capacitat d’aprendre que té i, encara més, la de generar noves respostes que assenyalen perspectives desconegudes. Quines oportunitats i millores pot significar la IA per a les tasques que desenvolupem en el nostre dia a dia? Però també, quines amenaces o perills pot implicar? Com podem vetllar i garantir que sigui la nostra aliada i treure profit de les aplicacions?


Així doncs, les Confluències d’enguany volen aportar un espai de reflexió i debat sobre la IA, el seu impacte social i ètic i sobre les implicacions que pot tenir per al sector cultural, museístic i patrimonial i, en definitiva, quin paper pot tenir per al progrés i benestar de la nostra societat i per a l’evolució de la humanitat.


Tractarem aquestes qüestions amb Ramon López de Mántaras, Professor d’Investigació emèrit del CSIC a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA), del qual fou fundador i director, i Lluís Nacenta, escriptor, músic i investigador en l’espai de confluència de la música, l’art, la tecnologia i la ciència i comissari de l’exposició «Intel·ligència artificial» del CCCB. Conxa Rodà, codirectora del Congrés Internacional de Museus i Estratègies Digitals (CIMED), conduirà el diàleg i el debat amb els assistents.


PROGRAMA

09:30 h: Rebuda dels assistents.

10:00 h: Benvinguda institucional a càrrec de la Diputació de Barcelona.

10:10 h - 10:50 h: És realment intel·ligent la IA? | Ramon López de Mántaras.

10:50 h - 11:30h: Cultura artificial | Lluís Nacenta.

11:30 h - 12:00: Pausa-cafè.

12:00 h - 13:00 h: Taula rodona: diàleg-debat i torn obert de preguntes | modera: Conxa Rodà.


Descarrega't el programa complet.


Inscripció gratuïta (Fins al 15 de maig):


- A través del Gestforma (personal que treballa als ens locals de la província de Barcelona): Assistència presencial / Assistència en línia.

- Inscripcions per al públic general (sense accés al Gestforma): a través d'aquest enllaç.


Més informació sobre l’Espai Confluències al següent enllaç.

Documents relacionats
Descarrega't el programa

Tags: