Agenda | Museus i patrimoni

Data de publicació: 02-05-2024

Procés participatiu sobre el projecte d'ampliació del MNAC

Dimarts 28 de maig de 10 h a 12 h, al MNAC. Convocatòria exclusiva per a socis i sòcies de l'APGCC
Data de publicació: 02-05-2024

Com probablement ja coneixeu, el Museu Nacional d’Art de Catalunya es troba immers en un procés d’ampliació que culminarà l’any 2029 amb l’extensió del Museu al Pavelló de Victòria Eugènia, tot coincidint amb el centenari de l’Exposició Internacional de 1929 i de la construcció del Palau Nacional, seu actual del Museu. Aquesta operació s’emmarca en un procés general de transformació del Parc de Montjuïc i dels espais de ciutat de la Fira de Barcelona. 


Com a part del projecte d’ampliació, el MNAC ha obert un procés de consulta amb el sector cultural i social en general. En aquest sentit, l’APGCC ha estat convidada a assistir a una sessió participativa on, entre tots i totes, poder fer propostes en relació cap a on ha de caminar aquest nou museu.


La sessió tindrà lloc el proper 28 de maig de 10 h a 12 h al mateix MNAC i estarà dividida en dues parts. A la primera, Pepe Serra ens explicarà el nou projecte i s’obrirà una conversa amb tots els i les membres assistents a la trobada. Posteriorment, es portarà a terme la dinàmica de consulta pròpiament dita conduïda de la mà de l’empresa Adhoc Cultura. 


En cas que pugueu o vulgueu assistir a la sessió, ho heu de fer omplint el següent formulari. Tingueu present que la inscripció és limitada a 8 persones, i que la selecció es farà per ordre d'inscripció. Hi haurà una compensació en concepte de despeses d'assistència de 150 € per la participació. 


Sobre el projecte de renovació del MNAC


Els darrers anys el MNAC ha estat desplegant un model molt ampli i complex de treball, en resposta al procés accelerat de canvi i transformació al qual estan sotmesos els museus les darreres dècades, amb una revisió profunda del seu rol, la seva relació amb la societat i la seva capacitat, en definitiva, de respondre al seu temps, mentre manté i amplia les tasques de salvaguarda, col·lecció, investigació i divulgació del nostre patrimoni artístic.  


La continuïtat i l’abast d’aquest desplegament del Museu es veu limitada per la falta d’espais i la difícil accessibilitat de la seva seu actual, i per les característiques inadequades d’alguns dels seus espais. L’ampliació ha de, entre moltes altres coses, salvar aquests obstacles i dotar el museu que disposa de la major col·lecció d’art del país, d’uns espais de programació temporal de qualitat, polivalents i accessibles, generar més espai de col·leccions per tal d’exposar-les de forma adient i més àmplia, i culminar la seva extensió en el temps fins al present, tal com sempre va ser concebut. 


També haurà de permetre desplegar de forma plena la seva tasca científica i educativa, el seu programa públic i les seves dimensions internacional i social a gran escala, com correspon a una institució de caràcter nacional. Els nous espais i la seva ubicació han de convertir en estructurals moltes de les línies de treball actuals que es troben en plena expansió: la presència permanent en els circuits internacionals, l’estreta relació amb els museus d’art de Catalunya i de la ciutat, el treball amb els artistes, entre d’altres, la realització de projectes amb col·lectius i entitats de tota mena amb les què fa temps es fa feina de forma conjunta.

Tags: