Actualitat | Cultura digital

Data de publicació: 06-05-2024

La Foneria de Canons de la Rambla futur centre de cultura digital

Serà la porta d’entrada de la ciutadania al gran projecte del Catalunya Media City
Data de publicació: 06-05-2024

Aquest dilluns, 6 de maig, el Departament de Cultura ha iniciat els treballs de restauració de les façanes i la coberta de l'immoble de l'antiga Foneria Reial de Canons. Està previst que aquesta primera fase de rehabilitació finalitzi el gener de 2025, amb un termini d’execució de 36 setmanes, i un cost d’1.8 M d’euros. El nou centre de cultura digital de la Generalitat de Catalunya, que obrirà les portes l’any 2027 després de més de 20 anys en desús, serà la porta d’entrada de la ciutadania al gran projecte del Catalunya Media City.


L’edifici de l’Antiga Foneria dels Canons, ubicada al número 2 de la Rambla de Barcelona, es va construir a finals del s. XVII com ampliació d’una foneria de canons. L’any 1844 va ser convertida en seu del Banc de Barcelona, fet que va comportar una adaptació de l’edifici per part de l’arquitecte Josep Oriol Mestres. L'any 1990, amb motiu dels Jocs Olímpics, se’n va restaurar la façana.


Les característiques constructives i materials de l’immoble són els propis del segle XIX. Les façanes estan tractades amb pedra de Montjuïc i paraments d’estuc i incorporen baranes de pedra, pilastres decoratives i grups escultòrics del mateix material, així com grans reixats de ferro forjat.


El Departament de Cultura va presentar el projecte al setembre de l’any passat, amb l’objectiu de crear un centre de cultura digital de referència, amb un equipament punter a disposició dels ecosistemes culturals digitals del territori; un espai físic de creació, producció, investigació i exhibició.


El futur centre de cultura digital


La Foneria pretén ser un punt de trobada de professionals, artistes, investigadors i alumnat i una porta oberta a la cultura digital per a la ciutadania amb una mirada específica als barris de l’entorn. En definitiva, serà un centre irradiador i dinamitzador de la cultura digital arreu del territori.


Serà també una porta d’entrada al centre de la ciutat al Catalunya Media City, el gran hub audiovisual i digital de les Tres Xemeneies. Funcionarà com a banc de proves i testeig de projectes que més endavant formaran part del gran equipament del Besòs i alhora oferirà els continguts del Catalunya Media City a la ciutadania aprofitant la ubicació central de la Rambla.


El centre reforçarà la concentració cultural a la Rambla de Barcelona i esdevindrà un centre cultural de referència a l’inici del passeig. L’equipament neix amb la voluntat d’impactar en l’entorn des de la vessant cultural però també des de la social. En aquest sentit, es preveu un contacte permanent amb el teixit associatiu, cultural i educatiu del barri.


De planta rectangular, l’edifici de la Foneria té una superfície de 3.380 m2 construïts dividits en 5 plantes. Les dues plantes superiors estaran adreçades al sector professional i a la producció, així com a les incubadores i la formació, mentre que la part baixa servirà per obrir la cultura digital a la ciutadania.


Per a definir aquests usos i grans línies d’actuació de l’equipament, el Departament de Cultura va encarregar un estudi per a conèixer les millors pràctiques de centres de cultura digital arreu del món i els seus àmbits d’excel·lència. Així, el programa de la Foneria s’inspira en les línies de treball d’equipaments com la Gaîté Lyrique (París), Meet (Milà), ZKM (Karlsruhe), V2 (Rotterdam) i l’Ars Electronica de Linz.


Amb un pressupost de 13 milions d’euros, les obres de reforma de l’edifici es dividiran en dues fases: la reforma de la façana, que ja ha començat i s’allargarà durant tot l’any, i la reforma de l’interior, que es preveu que comenci el 2025. Aquest immoble, propietat de la Generalitat de Catalunya, està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) segons el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona.

Tags: