Actualitat | Gestió cultural

Data de publicació: 30-05-2024

Mayte Martín, Raquel García-Tomás, Vicenta Ndongo, Conrad Roset, i Nilak Premis Nacionals de Cultura 2024

El jurat ha valorat la seva excel·lència i creativitat, tant en les llargues trajectòries com en els talents emergents.
Data de publicació: 30-05-2024

Avui 30 de maig el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha otorgat els Premis Nacionals de Cultura 2024 a la cantant Mayte Martín, la compositora Raquel García-Tomás, l’actriu Vicenta Ndongo, l’il·lustrador Conrad Roset i l’espai escènic itinerant Nilak en un acte de proclamació i lliurament al Casino l’Aliança del Poblenou.

A l’acte ha participat el president de la Generalitat de Catalunya en funcions, Pere Aragonès, i ha comptat amb l’assistència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, així com representants del sector cultural.


La dramaturga i directora teatral Denise Duncan ha estat l’encarregada de dirigir l’acte que partia de la base que la cultura és un llenç en blanc que cadascú omple amb la seva visió del món i ens obre finestres a diverses realitats i futurs que encara no hem imaginat. Quina és la realitat que dibuixa cada premiat? I quina és la que dibuixen en conjunt? Una proposta creativa acompanyada de la intervenció jazzística de Lluc Casares Trio- amb Lluc Casares (clarinet), Joan Casares (bateria), Giuseppe Campisi (contrabaix)- i de les il·lustracions de Pedro Strukelj.


Els guardonats han estat glossats per professionals vinculats a cadascun d’ells, en concret l’actriu Marta Millà per Mayte Martín; la professora de música Lys Vilà per Raquel García-Tomás; el director teatral Carles Alfaro, per Vicenta Ndongo, l’artista Guim Tió per Conrad Roset i la consellera d’Igualtat, Feminisme i Ciutadania del Consell Comarcal de la Terra Alta i regidora de l'Ajuntament de Vilalba dels Arcs, Maria Teresa Mariné, per Nilak.

La presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, ha destacat que “el potencial creatiu, constructiu i crític dels creadors i dels sectors, dels que creuen en els beneficis socials de la cultura, és immens i divers, tal com el representen les persones i entitats guardonades amb els Premis Nacionals de Cultura”.


L'actriu Vicenta Ndongo ha estat reconeguda per ser un dels grans noms de l’escena catalana i per la seva aportació constant al món de la interpretació des del cinema, el teatre i la televisió en els papers més diversos des del seu debut el 1991.

Raquel García-Tomás ha estat guardonada per la seva excel·lència en la composició musical amb una veu pròpia, fruit d’una sòlida formació i l’aptitud per a la innovació contemporània que li permeten assolir l’equilibri entre l’experimentació amb el so i els recursos visuals sense perdre la capacitat d’emocionar un públic ampli. La seva música ha estat interpretada en sales d’arreu del món. El 2023 ha estat l’any del reconeixement i la consagració de la compositora amb l’estrena de l’òpera Alexina B. al Gran Teatre del Liceu i de l’obra coral Les portes del món per a la Cantània a L’Auditori.


Conrad Roset ha estat destacat per la seva habilitat a portar el seu talent com a il·lustrador al món digital amb la creació de GRIS, el videojoc català que més premis internacionals ha guanyat i que ha estat traduït a nombrosos idiomes. Aquest videojoc està considerat una peça artística per l’equilibri entre estètica i interactivitat i dona visibilitat internacional a la indústria del videojoc del país. Com a il·lustrador, amb el seu estil inconfusible amb els colors de l’aquarel·la, ha treballat per a nombroses agències i editorials i ha exposat la seva obra a galeries i museus d’arreu.


L’espai escènic itinerant Nilak ha estat guardonat per la seva tasca de portar una programació amb activitats desenvolupades per artistes de reconegut prestigi arreu del país amb la voluntat d’arribar sobretot a comarques on no hi ha equipaments escènics i d’establir relacions de qualitat amb la població més enllà d’una simple itinerància d’espectacles. Les creacions que es mostren a la carpa itinerant, basades en l’escena contemporània, es produeixen en col·laboració amb festivals i agents culturals locals i es mostren també en relació amb espais històrics dels llocs que visiten.


I finalment, la cantant Mayte Martín ha estat reconeguda per la seva contribució a la música, especialment dins el flamenc i el bolero, amb una veu i una sensibilitat extremes. Al llarg de la seva carrera artística ha col·laborat amb tota mena d’artistes, des de Tete Montoliu fins a la bailaora Belén Maya, passant per la diva cubana Omara Portuondo i la cantant de fados Dulce Pontes, entre d’altres. Avui és una de les cantaores més respectades del panorama de la música flamenca: compta amb el favor del públic i el suport col·lectiu dels seus aficionats, i és aclamada per la crítica i ha estat guardonada amb nombrosos premis.

Tags: