Actualitat | Biblioteques, llibre i edició

Data de publicació: 27-06-2024

Neix una biblioteca social a la Nau Bostik

En són impulsors el mateix equipament i l'associació d'arquitectes El globus vermell
Data de publicació: 27-06-2024

A l’antiga fàbrica reconvertida en centre cultural coneguda com a Nau Bostik, trobareu fotografia, arts urbanes, música de manera ocasional i un refugi permanent per a moltes ments amb esperit crític. D’aquí que ara s’instal·li a l’espai la Biblioteca Nova Babilònia on trobareu llibres que parlen d’arquitectura, però també de política, d’art i de Barcelona. 


El centre es presenta com una “biblioteca popular i social” i s’incorpora així a la Xarxa de Biblioteques Socials, formada per dinou biblioteques, arxius i centres de documentació repartits per Catalunya i la Comunitat Valenciana. Totes funcionen de manera autogestionada i tenen a veure d’alguna manera amb moviments socials, ja que aquí conceben els llibres com a eines per comprendre millor, entendre i mirar de transformar el món en el qual vivim.


A l’espai de la Nau Bostik trobareu llibres cedits per institucions de la ciutat que van des de la Fundació Joan Miró, el CCCB, el MACBA i el MUHBA, fins a les Open Society Fundation, a més de donacions particulars.


Aquests donants han aportat al projecte 1.150 llibres sobre arquitectura i urbanisme; 600 sobre art i fotografia; 400 llibres que parlen sobre la història o l’urbanisme i l’arquitectura de Barcelona i prop de 200 més que parlen sobre teoria política, relacions internacionals, democràcia o drets humans, entre altres temes.


Organitza tot plegat El globus vermell, “una associació cultural sorgida el 2009 i impulsada principalment per arquitectes amb l’objectiu de formar una ciutadania crítica i exigent envers l’entorn urbà”, com es defineixen ells mateixos.


I, per què Nova Babilònia? Aquest nom tan sonor és el que li va posar al seu projecte de societat utòpica l’artista neerlandès Constant Nieuwenhuys, que va morir l’any 2005, després d’haver dedicat prop de vint anys a dibuixar un Atles de la Nova Babilònia o, simplement, New Babylon. Mostrava imatges d’un projecte d’utopia social, un disseny arquitectònic urbà que imaginava com seria l’entorn en el qual haurien de viure uns humans futurs alliberats de la càrrega del treball gràcies a la tecnologia i dedicats només al lleure i la creació.

Tags: