Agenda | Arts escèniques

Data de publicació: 15-07-2024

La 27a edició de Fira Mediterrània de Manresa

Del 10 al 13 d’octubre de 2024. Les persones sòcies de l'APGCC tenen un 50% de descompte en el cost de l'acreditació
Data de publicació: 15-07-2024

Del 10 al 13 d’octubre de 2024 se celebrarà la 27a edició de Fira Mediterrània de Manresa. La Fira és l’aparador de les propostes d’arrel i per oferir aquesta mirada polièdrica del que està passant avui en el sector, i sobretot el que estan fent els artistes joves, presenta una programació oficial amb 75 propostes artístiques de música, arts escèniques i cultura popular, de les quals el 79% tenen caràcter d’estrena.


Enguany ho farà posant-hi dos focus a la programació. Per una banda, a nivell internacional, es posarà la mirada a la ribera sud de la Mediterrània, al Magrib mediterrani, una zona molt rica i diversa a nivell d’arts d’arrel tradicional, on estan apareixent artistes joves que treballen la tradició des de nous llenguatges, tot i que moltes vegades ho fan lluny de les seves terres d’origen. Aquesta diàspora cultural connecta amb l’altre focus de la programació, les dissidències, motivades tant pel que fa a la procedència, al cos, al gènere, entre altres, i el procés creatiu dels artistes i la seva programació. Aquest concepte de les identitats dissidents serà una temàtica que tindrà destacat protagonisme tant en l'àmbit artístic com professional durant la propera edició de la Fira.


Potenciar el sector de les arts d’arrel tradicional


Per aconseguir mercat i impulsar el sector, el 2021 es va crear l’Obrador d’arrel, i es va iniciar el programa de suport a la creació i producció i els programes d’impuls al sector, començant amb el de dansa. Amb el desplegament de l’Obrador s’ha aconseguit generar terra fèrtil, humus, i ecosistema pel sector.


Enguany, aquestes accions es veuran reforçades amb la incorporació del Programa d’impuls a la música d’arrel, l’embrió del qual fa mesos que es va posar en marxa, i que veurà els primers fruits a la propera edició de la Fira, concretament amb els Saraus d’arrel, espais d’improvisació musical d’arrel que es combinaran amb el ball. En aquesta línia, la Fira acollirà la primera trobada informal de festivals i espais d’arts d’arrel, per treballar conjuntament en la potenciació del sector al país.


En aquest sentit, la Fira no perd de vista que el carrer i el fet comunitari són dos elements essencials de la cultura popular i continuarà treballant en la creació de contextos que propiciïn accions festives de forma espontània i participativa i que es puguin replicar a pobles i ciutat del país. Els Saraus d’arrel formen part d’aquest espai de cultura popular participativa, així com l’Hostal Càntut a la Fira, que en aquesta tercera edició comptarà amb les balears Pitxorines, els valencians Urbàlia Rurana i el duet Grana i Moscatell per dinamitzar amb cançó improvisada els àpats als Carlins. També ho és el passeig sonor d’Allò que no s’escriu, un recorregut per bars i botigues del centre de la ciutat, amb accés als àudios d’una vintena d’artistes participants a la Fira que comparteixen les músiques de tradició oral que els han inspirat en les seves creacions.


Fes-te amb la teva acreditació per la fira al següent enllaç. Les persones sòcies de l'APGCC tenen un 50% de descompte en el cost de l'acreditació. Contacta’ns a comuncacio@gestiocultural.org i t’enviarem el codi de descompte.  

Tags: