Agenda | Arts visuals

Data de publicació: 09-10-2024

Arts visuals davant de la intel·ligència artificial (IA). Conceptes bàsics i drets d’autoria

Dilluns 21 d'octubre de 9:30 h a les 14 h a Arts Santa Mònica
Data de publicació: 09-10-2024

L’objectiu de la proposta és un breu abordatge teòric del fenomen de la IA, conèixer diferents eines que poden ajudar-nos en els processos creatius, i donar resposta a nous reptes que ha generat l’adveniment d’aquesta tecnologia, com ara la protecció de la propietat intel·lectual o la incorporació de noves tècniques que fan servir la IA en el treball artístic o de comissariat.


Sessió adreçada a professionals de les arts visuals (artistes, comissaris, crítics, galeristes, educadors, mediadors i documentalistes) i a gestors culturals, en general.

 

Programa


09.30 - 09.45 h. Rebuda i registre d’inscripcions.


09.45 - 10.00 h. Benvinguda a càrrec de Marta Gustà, directora de l’Àrea d’Arts Visuals de l’ICEC.


10.00 - 11.15 h. La propietat intel·lectual davant de la IA des de la perspectiva de les arts visuals (conceptes bàsics i estat de la qüestió), a càrrec d’Abel Garriga.


L’empoderament dels agents bàsics de la cadena de producció cultural, com ara artistes, comissaris, gestors culturals i crítics d’art, davant de les incògnites que planteja la irrupció de la intel·ligència artificial (IA) en un context de precarietat material de la gran majoria dels agents. A tal efecte s’exposen els conceptes fonamentals del marc legal (inicialment pensat per reforçar la posició legal dels titulars originaris dels drets de propietat intel·lectual –PI– ) i se n’analitza la vigència i el potencial enfront de la IA, per adreçar les incògnites clau: l’ús que poden fer les empreses de la IA per entrenar els seus programes i la titularitat del resultat. Es presta especial atenció al Reglament europeu de IA i als precedents plantejats per diversos registres de PI de jurisdiccions properes.


11.15 - 11.30 h. Pausa


11.30 - 12.45 h. Intel·ligència artificial: transformacions en l’anàlisi i la creació artística, a càrrec de Pilar Rosado.


Quina és la capacitat de les tecnologies “intel·ligents” per reinterpretar, imitar i gestar noves formes d’expressió artística, i quines possibilitats ens ofereixen a l’hora de revisar el patrimoni visual col·lectiu. Una mirada sobre com la IA i la creativitat humana entaulen converses fascinants, a través d’obres que exploren la intersecció entre la ment humana i la potència computacional, i sobre els nous models de creació basats en la capacitat de l’algorisme per aprendre i recombinar les dades existents, que poden ajudar l’artista a generar noves idees i explorar possibilitats creatives.


12.45 – 14.00 h. Eines de la intel·ligència artificial per treballar processos de creació i de gestió creativa, a càrrec de Marc Padró, del Taller Estampa.


Com utilitzar les eines d’intel·ligència artificial en els processos creatius, buscant formes de creació que a la vegada ens permetin fer una aproximació crítica als seus usos i ideologies. Quines són les circumstàncies que han permès la proliferació d’aquestes eines i com les podem usar fora del context normatiu. L’afany per automatitzar la generació de textos o imatges no ambiciona crear textos o imatges més creatius, sinó incrementar-ne el rendiment, en termes econòmics. A la vegada, la visió artificial és principalment una eina extractiva que respon a la lògica de les dades massives i el monitoratge. Buscarem en la pràctica artística del col·lectiu Estampa altres maneres de treballar amb la intel·ligència artificial que ens permetin imaginar una altra manera de pensar-les i utilitzar-les.


Aquesta formació es troba inclosa dins del marc del Pla d’impuls de les arts visuals, organitzada per l’Institut Català de les Empreses Culturals, mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques i la Plataforma d’Arts Visuals de Catalunya.


Formació gratuïta, inscriu-te al següent enllaç.

Tags: