Codi de bones pràctiques per a convocatòries de concursos de direcció i caps d'àrea de museu, monuments i centres d'art
Publicat l'octubre de 2024 i elaborat per Associació Catalana de Crítica d'Art (ACCA) i Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya (AMC), compta amb l'adhesió de l'APGCC entre d'altres entitats del sector
En resposta a les controvèrsies generades al voltant dels processos de selecció de directors a museus i centres d'art, les associacions ACCA (Associació Catalana de Crítica d'Art) i AMC (Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya) han llançat un nou Codi de Bones Pràctiques. Aquest codi cerca estandarditzar i fer més transparents els concursos per seleccionar directors i caps d'àrea en institucions públiques i privades que reben fons públics.
La iniciativa sorgeix davant de la manca d'un marc regulador específic i després de l'observació que molts concursos a Catalunya i Espanya no tenen transparència, recorrent a designacions arbitràries o externalitzant gestions a empreses privades. El document, consensuat amb el sector de les arts visuals, es recolza en experiències prèvies com el “Document de Bones Pràctiques a Museus” i el “Pla de Museus 2030”, que subratlla la necessitat de direccions estratègiques per millorar la gestió d'aquestes institucions.
Amb aquesta eina s'espera que els processos de selecció de directius a museus i centres d'art siguin més oberts, equitatius i transparents. Compta amb el suport de les següents institucions:
ACCAIB. Associació de Crítics i Comissaris d’Art de les Illes Balears
APGCC. Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya
AGC. Asociación Galega da Crítica
AVCA. Associació Valenciana de Crítics d’Art
IAC. Instituto de Arte Contemporáneo
PAAC. Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya