Actualitat | Arts visuals

Data de publicació: 11-11-2024

Et presentem el Pla d'Impuls de les Arts Visuals

Finançat per la Generalitat de Catalunya i coordinat de la Plataforma d'Arts Visuals, consta d'una sèrie d'accions pensades i portades a terme per tal d'enfortir el teixit, la producció i els públics de les arts visuals
Data de publicació: 11-11-2024

El Pla d'Impuls de les Arts Visuals és el resultat d’un procés de participació i debat impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat juntament la Plataforma d'Arts Visuals integrada per la PAAC, ACCA, APGCC, ABE, Xarxaprod, Xarxa de Centres Territorials d'Arts Visuals de Catalunya i el Gremi de Galeries de Catalunya. L’objectiu del Pla d’Impuls és consensuar un marc d’actuació que millori les condicions generals dels agents del sector i generi una major projecció i aproximació a les arts visuals, tant a escala nacional com internacional, en un espai de cooperació entre l’àmbit públic i el privat, des d’una mirada transversal.


Quin són els objectius del Pla?


  1. Articular una xarxa d'agents que promoguin de manera efectiva les arts visuals de manera estable i amb una distribució territorial equilibrada a Catalunya.
  2. Dotar el sector de les arts visuals d’un impuls de financiació per portar a terme un programa d’accions i projectes.
  3. Millorar el marc jurídic que afecta a les arts visuals.
  4. Estructurar i ampliar les polítiques públiques d’adquisició i patrimonialització d’arts visuals.
  5. Ampliar la presencia, difusió i divulgació de les arts visuals en nous canals i a través de diferents formats, per arribar a nous públics.
  6. Millorar la relació i la presència de les arts visuals dins el sistema educatiu.
  7. Estimular les relacions entre el sector públic i el privat per a la promoció de l’art contemporani.
  8. Propiciar la presència de creadores catalanes als circuits internacionals.

D'on venim?


El Primer Pla d’Impuls (2022-2025) és fruit del treball conjunt entre les entitats professionals de la Plataforma d’Arts Visuals de Catalunya i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els projectes que formen part d’aquest Pla d'Impuls volen donar resposta a objectius identificats en el Pla integral de les Arts Visuals, publicat al Desembre de 2015 (consultar aquí).


Què és la Plataforma de les d’Arts Visuals (PAV) de Catalunya?


És un conjunt d’entitats que representen els diversos sectors dintre de l’àmbit professional de les arts visuals a Catalunya

  • Associació Catalana de Crítica d'Art (ACCA)
  • Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC)
  • Art Barcelona - Associació de Galeries (ABE)
  • Gremi de Galeries d'Art de Catalunya (GAC)
  • Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya (PAAC)
  • Xarxa d'espais de producció i creació de Catalunya (XARXAPROD)
  • Xarxa de centres territorials del sistema públic d'arts visuals de Catalunya (XAV)

Dins de les accions impulsades destaquem els 9 projectes:


1. PROTOTIPS: vincles entre la creació contemporània d’arts visuals i l’artesania

Lidera: PAAC amb el suport de XAV, DGPCiB i DG Patrimoni Cultural

Programa de residències que té com a objectiu generar vincles entre el món de l’artesania i la creació contemporània.Mitjançant estades de treball d’artistes a diferents espais museístics de Catalunya es busca copsar nous usos i estètiques associades a tècniques, materials i oficis populars. 


2. APRENENTS I MENTORS

Lidera: PAAC amb el suport de l'APGCC i DGPCiB

Programa d’impuls de la professionalització, a través del foment de contractacions laborals i relacions d’aprenentatge mutu i intergeneracional entre professionals sèniors i júniors de l’àmbit de les arts visuals. És un projecte dirigit a persones artistes, comissàries, crítics, gestores, educadores, mediadores i documentalistes. 


3. EIXART: ART I SALUT
Lidera: XAV amb el suport de DGPCiB i Departament de Salut.

Aquest programa impulsa el desenvolupament de projectes de mediació artística en Centres d’Atenció Primària, basats en un procés participatiu i de co-creació entre agents sanitaris i artístics. El 2024 es desenvolupen quatre projectes, posant en relació quatre Centres d’Atenció Primària, quatre centres d’arts visuals territorials (Centre d’Art la Panera, Lleida, ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, Vic, M|A|C Mataró Art Contemporani, Lo Pati Centre d'Art Terres de l'Ebre) i quatre artistes seleccionats mitjançant convocatòria oberta. 


4. FORMACIÓ PROFESSIONAL

Lidera: APGCC amb el suport d'ACCA i ICEC (Àrea d’Arts visuals)

Programació de càpsules formatives que tenen per objectiu fomentar l’aprenentatge i el reciclatge dels professionals de les arts visuals per contribuir a enfortir el sector. Estan concebudes per donar resposta a les necessitats que es plantegen en tota la cadena de valor de les arts visuals contemporànies.


5. ESPAI DE SUPORT I ACOMPANYAMENT A LES ARTS VISUALS

Lidera: Xarxaprod amb el suport de l'APGCC i ICEC (Àrea d’Arts visuals)

Oficina d’atenció virtual per ajudar als centres de creació i producció públics i privats de Catalunya a trobar oportunitats de finançament per als seus projectes, amb una atenció especial al suport que es posa a disposició a nivell internacional.


6. INTERCANVIS INTERNACIONALS DE COMISSARIATS

Lidera: ACCA amb el suport Xarxaprod - XAV - ICEC (Àrea d’Arts visuals)

L’objectiu del projecte és connectar el sistema de l’art contemporani de Catalunya amb altres contextos internacionals mitjançant estades curtes de comissaris catalans a l'estranger i de comissaris estrangers a Catalunya, afavorint la projecció de comissaris i artistes catalans.


7. MILLORA DE LA GESTIÓ DE LA DIFUSIÓ I ACTIVACIÓ DE LA PROGRAMACIÓ D'ESPAIS PRIVATS D'ARTS VISUALS

Lidera: ABe amb el suport del Gremi de Galeries de Catalunya - ICEC (Àrea d’Arts visuals)

Projecte que respon a la necessitat de difondre i activar la programació d’exposicions i activitats de les galeries d’art del país al llarg de tot l’any, en col·laboració amb diverses plataformes de difusió i en relació amb altres equipaments artístics.


8. CADÀVER EXQUISIT LAB
Lidera: ACCA amb el suport de la PAAC i ICEC (Àrea d’Arts visuals)

Projecte de definició i conceptualització de contingut i format audiovisual per incidir directament en la difusió i la comunicació de l’art contemporani. El projecte està basat en creacions de peces de videoart i imatge en moviment dirigides per artistes visuals amb l’acompanyament d’una productora audiovisual.


9. PROGRAMA DE RUTES DE GALERIES ARREU DEL TERRITORI

Lidera: GAC amb el suport d'ABe - ICEC (Àrea d’Arts visuals)

Projecte que proposa un programa de rutes a galeries d’arreu del territori en col·laboració amb altres equipaments d’art de diferents municipis.

Tags: