Actualitat | Gestió cultural

Data de publicació: 24-01-2025

Reptes i prioritats del Departament de Cultura: una conversa amb la consellera Sonia Hernández

Data de publicació: 24-01-2025

El Cercle d'Economia va acollir ahir una trobada professional amb la consellera de Cultura, Sonia Hernández, qui va presentar els objectius i línies principals del mandat del Departament de Cultura. L’acte, que va comptar amb un espai de diàleg conduït per Jordi Pardo, va esdevenir un punt de trobada per als professionals del sector, on es van compartir reflexions sobre els reptes presents i futurs de la política cultural a Catalunya.


Un compromís ferm amb la cultura


Durant la seva intervenció, la consellera va subratllar que el seu mandat estarà centrat en garantir els drets culturals de la ciutadania, consolidant un sistema cultural més accessible, equitatiu i dinàmic. Va defensar que la cultura és un dret fonamental i, per tant, ha de ser accessible per a tothom, independentment del territori, la condició social o econòmica.


A partir d’aquesta visió, va exposar les cinc prioritats estratègiques que marcaran l’acció del Departament en els pròxims anys:


1. Garantir els drets culturals i democratitzar l’accés a la cultura


L'objectiu principal és reforçar la presència de la cultura en l'educació, des de les escoles fins a la formació contínua, amb programes específics per acostar les arts a infants i joves. També es vol treballar per trencar barreres d’accés a la cultura, garantint preus assequibles i polítiques de gratuïtat per a col·lectius vulnerables.

A més, es promourà un model de participació ciutadana en la gestió cultural, fomentant iniciatives que incloguin la veu del públic en la programació i direcció d’equipaments i esdeveniments.


2. Un sistema cultural fort i ben vertebrat


La consellera va posar èmfasi en la necessitat de consolidar un sistema cultural ben estructurat, que asseguri una col·laboració efectiva entre institucions, equipaments i agents culturals, tant públics com privats. Va destacar que el Departament treballarà per:


Enfortir els equipaments culturals a tot el territori, amb una especial atenció a les zones més desafavorides.

Potenciar les xarxes de creació i distribució, donant suport a projectes que apropin la cultura a diferents públics i territoris.

Millorar el finançament del sector, promovent nous models de col·laboració publicoprivada i reforçant les subvencions i ajuts.


3. Impuls a la creació artística i suport als creadors


Un dels punts centrals del mandat serà donar més suport als artistes i creadors, facilitant-los condicions per desenvolupar la seva feina i afavorint la seva projecció internacional. Algunes de les accions previstes són:

L’augment d’ajudes directes a la creació.

La millora de les condicions laborals del sector cultural.

L’impuls de programes de residència i mobilitat per als artistes catalans.

La consellera va remarcar que Catalunya té un teixit artístic ric i divers, i que cal reforçar-lo per garantir que pugui continuar sent un motor d’innovació i expressió cultural.


4. Valorització del patrimoni cultural com a element d’identificació col·lectiva


El patrimoni cultural, tant material com immaterial, és una de les claus per preservar la identitat col·lectiva i generar un sentiment de pertinença. Per això, el Departament de Cultura es compromet a:

Protegir i restaurar el patrimoni mitjançant inversions en conservació.

Impulsar la difusió del patrimoni a través de projectes educatius i turístics.

Fomentar la sostenibilitat en la gestió patrimonial, amb mesures per reduir l’impacte ambiental en museus i equipaments culturals.


5. Enfortir l’audiovisual i la cultura digital en un món globalitzat


Finalment, la consellera va destacar la necessitat d’un impuls decidit al sector audiovisual i digital, entenent-los com a elements clau per posicionar Catalunya en l’àmbit internacional. Entre les accions previstes hi ha:

El suport a la producció audiovisual en català, amb incentius per al cinema i les plataformes digitals.

El foment de la innovació tecnològica en la creació cultural.

La digitalització del patrimoni i dels equipaments culturals per garantir-ne un accés més ampli.


Un diàleg obert sobre els reptes del sector


Després de la seva intervenció, Jordi Pardo va conduir un espai de conversa amb la consellera, on es van abordar aspectes més concrets sobre la implementació d’aquestes prioritats. 


Aquesta trobada ha estat organitzada per l’Associació d’Empreses de Teatre (ADETCA), l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC), l’Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya (AMC), El Cercle de Cultura, la Federació de Productores Audiovisuals (PROA).


Tags: