Actualitat | Gestió cultural

Data de publicació: 20-03-2020

L'APGCC participa en la reunió on la Generalitat ha anunciat les mesures de protecció de la cultura

El president Torra i la consellera Vilallonga proposen un paquet de 20 mesures per protegir el sector cultural davant les conseqüències del coronavirus
Data de publicació: 20-03-2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, juntament amb la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, s'han reunit aquest 20 de març per videoconfèrencia amb representants del món de la cultural als quals ha plantejat una vintena de propostes per fer front a les conseqüències del coronavirus. Aquesta vintena de propostes tenen com a objectiu protegir el sector cultural i minimitzar els perjudicis causats pel COVID-19 en els col·lectius que hi treballen. Amb aquesta finalitat, el Departament de Cultura proposarà l’aprovació per part del Govern de la Generalitat d’aquestes mesures que complementen les que ja han pres el Govern  i l’estat.

El president ha traslladat als assistents la voluntat que “les mesures que hem plantejat siguin mesures que tiressin endavant la resta d’administracions públiques”. I és per això que es crearà una taula de treball amb la resta d’administracions.

Els representants de l’àmbit cultural, entre els quals hi havia l'APGCC, han agraït el suport i el compromís del Govern i les mesures plantejades en la reunió. Han destacat la necessitat de posar en marxa plans de xoc amb fons específics per al sector, per poder recuperar l’activitat un cop passada la crisi provocada pel COVID-19. I han demanat també garantir que es puguin reprogramar les activitats previstes aquesta temporada 2019-2020 abans que acabi l’any i que no quedin cancel·lades. Així mateix han celebrat que el Govern consideri la cultura com un bé essencial per al país, i en aquest sentit han posat en valor el paper que està tenint la cultura en moments crítics com l’actual situació de confinament, amb multitud de propostes telemàtiques.

En la trobada han participat, a més de l'APGCC, l'Acadèmia del Cinema Català, ADETCA, PROA, l'Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, la Federació d’Ateneus, la Federació de Colles Castelleres, l'Acadèmia de la Música, la Cambra del Llibre de Catalunya, l'Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics de Catalunya, l'Associació d’Editors en Llengua Catalana, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, el MNAC, el TNC, el CoNCA, la Plataforma Assambleària d'Artistes de Catalunya, l'Associació de Professionals de Dansa de Catalunya, l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya i la Fundació La Pedrera.

La proposta que han fet el president i la consellera, que considera la cultura com un bé social de primera necessitat, respon a la voluntat de compensar els perjudicis causats per l’emergència del coronavirus en el conjunt dels sectors culturals; de pal·liar-ne els efectes en les entitats, empreses i col·lectius que hi treballen (professionals autònoms, creadors, artistes i persones que treballen per compte d’altri), i de contribuir a la seva recuperació i l’enfortiment un cop se superi la situació actual. El paquet de mesures, que s’ha de tramitar i aprovar en diverses instàncies, serà d’aplicació sempre que la suspensió i/o reducció de l’activitat cultural programada s’hagi produït durant el període declarat com d’estat d’alarma i derivi, per tant, d’una causa de força major.