Actualitat | Polítiques culturals

Data de publicació: 13-07-2021

La UNESCO publica un alarmant informe sobre l’impacte de la pandèmia en les indústries culturals

L’informe que acaba de publicar la UNESCO, titulat alerta sobre les greus conseqüències que ha tingut la pandèmia sobre el sector cultural i creatiu mundial
Data de publicació: 13-07-2021
L’informe que acaba de publicar la UNESCO, titulat Les indústries culturals i creatives vers la COVID-19: panorama de l’impacte econòmic, alerta sobre les greus conseqüències que ha tingut la pandèmia sobre el sector cultural i creatiu mundial. Malgrat les dificultats que habitualment comporta recopilar dades dins el sector cultural, aquest estudi ofereix estimacions fiables de l’impacte econòmic de la crisi sanitària en aquestes indústries, en 20 economies de mida mitjana i gran, que en conjunt representen el 61% de l’economia mundial. Es calcula que el 2020 s’ha produït una reducció global de 750.000 milions de dòlars de el valor afegit brut de les indústries culturals i creatives a tot el món, el que representa un dramàtic retrocés en la capacitat d’aquestes indústries per impulsar el desenvolupament cultural, econòmic i social. Les pèrdues d’ingressos en les indústries culturals i creatives en 2020 són també particularment significatives, i oscil·len aproximadament entre el 20 i el 40% en els diferents països. 

Aquesta contracció, al seu torn, va provocar un greu desequilibri en l’ocupació mundial. Es van registrar pèrdues massives de llocs de treball en les indústries culturals i creatives, estimades en més de 10 milions, i afectant profundament als mitjans de vida dels treballadors creatius. Els treballadors independents han experimentat majors nivells de pèrdua d’ingressos i atur que altres categories de treballadors culturals i creatius, el que demostra la urgent necessitat de defensar i reforçar els drets socials i econòmics d’artistes i professionals de la cultura a tot el món.

Tags: